Categorieën
Blog

Wat is hard water?

Wat is hard water?

Velen hebben wel eens gehoord over “hard water”. We weten dat het slecht is, we weten dat er oplossingen zijn, maar weet u precies wat hard water is?

In hard water zit veel kalk. Dat bestaat uit calcium en magnesium. Calcium is op zich geen verkeerde stof. Het Voedingscentrum schrijft het zelfs voor tegen botontkalking. Ook magnesium is een stof die ons lichaam niet mag missen. Het stofje is belangrijk voor ons hele lichaam.

Waarom willen we het dan uit ons water hebben?

Denk eens aan de witte kranen in uw huis. Elke week moeten die met ontkalker schoongemaakt worden om de originele glans weer te hebben. Of denk eens aan uw koffieapparaat, die elke keer een laagje kalk verzamelt in de slangetjes, het reservoir en de boiler. Kalk is een perfecte isolator voor warmte. De vaatwasser heeft dus meer energie nodig om het water op de juiste temperatuur te krijgen.

Kijk eens naar de radiator in uw huis. Daar smeert u geen dikke laag kalk overheen, omdat de warmte dan niet in uw huis komt. De kalk wordt warm, maar de warme wordt niet meer afgegeven. Uw cv-ketel moet dus meer doen om uw huis warm te krijgen.

Ook de smaak van het water zelf veranderd. Doordat calcium en magnesium verwijdert worden, verdwijnt de bijsmaak van het kraanwater.

Waarom een ontharder?

De waterontharder zorgt voor zachter water in uw huis. De kalk in de leidingen neemt af, waardoor uw apparaten minder moeite hebben om het water op temperatuur te krijgen.

Is het kalk zelf schadelijk? Nee. Bedenk alleen wel dat we op dit moment huizen bouwen die zo min mogelijk energie moeten verbruiken. Stel dat uw koffieapparaat vol met kalk zit. Die ene bak koffie maakt het verschil niet. Maar met twee personen elke ochtend een bakje drinken is toch al snel 730 keer koffie in het jaar. 730 keer dat die dure barista het water op temperatuur moet krijgen, wat hem steeds moeilijker afgaat.

Met een waterontharder heeft u minder zeep nodig om te douchen. De kalk is immers niet meer aanwezig en hoeft door de zeep niet opgelost te worden. Glans-tabletten in de vaatwasser kunt u ook in de supermarkt laten liggen. Het schone water reinigt de glazen beter dan een chemisch product. En als u boilers in huis heeft, dan wordt het helemaal leuk. Ze kunnen ineens al hun warmte afgeven aan het water, in plaats van eerst de kalklaag in de leiding op temperatuur te krijgen.