Feit of Fabel: een waterontharder is onzin

Feit of Fabel

De stelling van vandaag:

Een waterontharder is onzin!

Daar gaan we uitleg over geven. En we bespreken de volgende dingen:

  • Wat is nou een waterontharder
  • Hoe werkt een waterontharder
  • Wat doet hij wel en wat doet hij niet
Foto van de Unique Smart Duo cilinder

We zien het regelmatig onder onze advertenties op Facebook verschijnen: de opmerking dat een waterontharder niet werkt, weggegooid geld is, en schadelijk voor het milieu is. Het is alleen jammer dat er nooit bij wordt gezet hoe men tot deze informatie komt, omdat de werkelijkheid toch heel wat anders laat zien. 

Smart Highflow Duo

Wat is een ontharder

Een waterontharder wordt net na de watermeter tussen de waterleiding geplaatst. Dus al het water van uw huis of bedrijf stroomt eerst door de ontharder. In dat apparaat worden calcium en magnesium (Ca2+ en Mg2+) verwisseld voor natrium (Na+). 

Op die manier blijft de calcium en magnesium achter in de ontharder. Hierdoor kan het verderop in de leiding geen kalk vormen, en dus geen schade aanrichten. 

Eens per twee weken (afhankelijk van gebruik) spoelt de ontharder alle calcium en magnesium richting het riool, en begint de cyclus opnieuw. 

Meer is het niet, meer gebeurt er niet. 

Hoe werkt een ontharder?

In de cilinder van de ontharder bevinden zich harsbolletjes. Deze bolletjes zijn geladen met natrium-ionen. Op het moment als er calcium voorbij komt, ruilen natrium en calcium hun plekje. Het calcium blijft dus aan het harsbolletje zitten, en het natrium gaat verder. Weten wat natrium is? Lees hier hier.

Zodra alle harsbolletjes gevuld zijn, worden deze met zout water gespoeld. Het calcium wordt weer verruilt voor natrium (de omgekeerde kant op). Tijdens de spoeling worden calcium en magnesium naar het riool afgevoerd, en is de cilinder weer klaar voor gebruik.

blank
blank

Wat gebeurt er wel en niet

Zoals hierboven beschreven doet een ontharder niks meer dan calcium en magnesium vervangen door natrium. En daar stopt de zin ook. Er worden geen andere stoffen verwijderd, of toegevoegd, er gebeuren geen vreemde zaken, en het proces is gericht op 1 functie: calcium verwijderen.

Er is geen elektriciteit nodig voor zacht water, en er is geen sprake van vervuiling, of verslechtering van water. Wij gaan voor het beste drinkwater, en dat is schoon, puur en zuiver.

Conclusie

Is een waterontharder onzin? Als er geen kalk in je drinkwater zit, is het inderdaad niet nodig om de ontharder te plaatsen. De functie is echter duidelijk en eenvoudig. Voor de comfort van zacht water is het apparaat de enige oplossing die werkt.